Erdei gyermektábor 2023.

Az Inárcsi Nagycsaládosok Szeretet Egyesületének szervezésében július 2-8. között került megrendezésre az erdei gyermektábor, mely az idei évben is igen nagy létszámmal valósulhatott meg. Összesen közel 130 gyermek vett részt a táborozásban, akiknek a felügyelete, étkeztetése több, mint 20 felnőtt és 10 fiatal segítő önkéntes munkája révén valósulhatott meg. Köztük olyan középiskolás fiatalok is segédkeztek, akik a kötelező közösségi szolgálatot töltötték nálunk.
Az elmúlt évek során megnyert állami pályázatok révén az épületek, szobák, valamint a konyha felszereltségén rengeteget tudtunk javítani, az idei évben sikerült kibővetni a zuhanyzó helyiségeket, így az esti tisztálkodás ideje jelentősen lerövidült ilyen népes számú táborozó csapat mellett. Maga a táborhely rendszeresen karban tartott, megtörtént a tavaszi időszakban a nagytakarítás, tisztasági festés, továbbá a rágcsáló- és rovarírtás, a szúnyogok és egyéb kellemetlen rovarok ellen pedig többszöri permetezéssel védekeztünk, aminek érezhető volt a hatása a tábor ideje alatt is. A gyermekek felügyeletét és ellátását a tábor ideje alatt egyesületi tagok végezték önkéntes munka keretében, de jó fej fiatalok is csatlakoztak hozzánk, akik csapatkapitányi szerepben csillogtatták meg tudásukat és rendkívül lelkiismeretesen végezték a rájuk szabott feladatokat. Közülük néhányan így tudták le a kötelező középiskolai közösségi szolgálatot, melyről egyesületünk – közhasznú szervezet révén – igazolást állított ki számukra.
Erdei tábor lévén a táborozó gyerekeket gyönyörű zöld övezetben, az erdő ölelésében, napos, meleg időben is kellemes árnyékot nyújtó óriási fák árnyékában színes, érdekes programok várták. Az erdő és a táborhely megtelt gyermekzsivajjal és még az első táborozók is megtalálták a közös hangot társaikkal a felhőtlen játék során. Az első nap mindig az ismerkedésé, a gyerekek felfedezték a tábor területét, próbáltak egymással, csapattársaikkal ismerkedni, oldódni az új környezeteben. Rengeteg szabadtéri játék állt rendelkezésükre nap, mint nap, így lehetőségük volt íjászkodni, tollasozni, kosarazni, focizni, ping-pongozni, de népszerű volt a kötélpálya és a mini gokart is a gyerekek körében. A hét folyamán több alkalommal is tartottunk csapatmérkőzéseket, melyek igazi verseny hangulatban teltek.
Csupa szív segítőink (Fodor Mariann, Molnár Tünde, Smidáné Angelika) révén a gyerekek egész héten kedvükre kézműveskedhettek, az ügyes kis kezek között pedig sok szép alkotás született. Vendégeink között voltak a Hagyományőrző Kelevézek, akik a gyerekek által kevésbé ismert, de annál érdekesebb és népszerűbb régi hangszerekkel és kellemes dallamokkal mulattatták a fiatal közönséget. Vörösváczki-Csonka Adrienn Zumba Kids foglalkozással mozgatta át a fiatalokat, akik nagyon élvezték a pezsdítő, zenés-táncos programot. A nagy melegben az Ócsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület varázsolt csillámló habokat táborunkba, melybe nagy zsivajjal merültek bele a gyerekek. Volt, aki épphogy kilátszott a habokból, nagyon tetszett kicsiknek és nagyobbaknak is a hűsítő program. A hét utolsó napján Kalap Jakab produkcióval készült Jakab Zsolt és fia, Levente. A gyerkőcök néhány ismert dalukat már fejből tudták és együtt énekelték az előadókkal, de – ahogyan azt már megszokhattuk – rengeteg nevetés is kísérte az előadást. A hét során több alkalommal beizzítottuk a popcorn és vattacukor készítő gépünket, aminek a sikerét mi sem mutatja jobban, mint hogy folyamatosan hosszú, fogyni nem akaró sor kígyózott előtte.
2023. nyarán rendhagyó módon napközis tárbort is tartottunk, ahol jellemzően fiatalabb korosztály volt a vendégünk és főként helybéliek. A kicsiknek is sikerült színessé tenni ezt a hetet, a szabadtéri játékok mellett Királyfalvi Erzsébet (Zsóka néni) segítségével napi kézműves foglalkozások várták a gyerekeket, továbbá vendégünk volt a Majsai Kiskun Huszár Bandérium 2 tagja, akik régi fegyvereket, huszár öltözéket mutattak be a kíváncsi közönségnek.
Szeretnénk megköszönni azoknak a helyi, környékbeli személyeknek és vállalkozóknak a támogatását, akik programok biztosításával, illetve friss, kiváló minőségű élelmiszeradománnyal támogatták munkánkat és a gyerekek szórakozását, étkeztetését:
Programok: Vörösváczki-Csonka Adrienn Zumba Kids foglalkozással, a Kalap Jakab Produkció zenés interaktív műsorral, az Ócsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület habpartival, Fodor Mariann, Molnár Tünde, Smidáné Angelika, Királyfalvi Erzsébet kézműves foglalkozásokkal járultak hozzá a programjainkhoz.
Élelmiszer: A WESTA Bisztró (Alsónémedi) délutáni csemegeként finom dinnyét és szőlőt, Ifj. Kubik Sándorné, id. Kisgyörgy Ágnes és Kisgyörgy Bálint a teljes zöldségmennyiséget, Zsíros Zsolt a friss húsárut, a Márka Üdítőgyártó Kft. az üdítőt biztosította.
A programok megvalósulásához hozzájárult a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Wordpress Photo Gallery